HET FIJNSTE FRUIT SURCOUF MIDDELKERKE

Met dit weer regen, wind en vallende bladeren maak je best eens echte Elzasser Zuurkool

voor 8 personen. Een recept van de Interambachtelijke Raad van Elzaswijnen van Colmar.

Ingrediënten:
2 kilo zuurkool(4 pakjes)
2 hammetjes
1 gezouten varkensribstuk of 1/2 gerookte varkensschouder
300 gram gerookt spek
300 gram gezouten spek
250 gram blanke worst
4 Montbeliardworstjes (gerookte worst)
4 Straatsburger worstjes
4 leverballetjes (bestaat uit: 250 gr kippelevertjes,100 gr reuzel,              2 sneden witbrood zonder korst,peterselie,bloem,peper, zout,brood, boter en plakjes citroen)
2 bloedworsten
1/2 liter Sylvaner of Riesling
8 aardappelen


Bereidingstijd:
ca. 1,5 uur

Moeilijkheidsgraad: (1-3): 3

Bereidingswijze:
De zuurkool een paar keer wassen en goed laten uitlekken. De reuzel in een ovenvaste kookpan doen en daarin zachtjes de ingesneden uien fruiten. De Elzaswijn en water of bouillon toevoegen, en daarin de hammetjes, het gezouten varkensribstuk, het gerookte en gezouten spek. Daarboven op de zuurkool leggen. Zout en peper toevoegen, knoflooktenen, kruidnagel, jeneverbessen en laurierblad. Op een zacht pitje koken gedurende 1 ½ uur. De Straatsburgse worstjes, de montbeliardworstjes en de leverballetjes in het water opwarmen. De blanke worst en de bloedworst roosteren. Op smaak afmaken en de zuurkool opdienen met de andere ingrediënten erbovenop. De aardappelen apart opdienen.
Serveer hierbij een Sylvaner of een Riesling

____ZUURKOOL_____

Het lekkerst kan je dat eten in de Elzas; Duits Frankrijk dus. Choucroute; sürkrüt.

In het centrum van de Elzas ligt het plaatsje Colmar. In die omgeving zitten behoorlijk veel sterren-restaurants. 
Strasbourg, Illhaeusern, Marlenheim, Ammerschwihr, Blaesheim.
Bij dat soort restaurants moet je geen Elzasser zuurkool eten, want dan gaan ze het culinair opleuken.

 

Nee. Choucroute a l’Alsacienne moet je eten in een auberge of een hotellerie op het platteland. 
Bijvoorbeeld de auberge Alsacienne au Nid de Cicognes in Ostheim vlakbij Colmar.
Je eet daar zeer authentiek en dat betekent enorme hoeveelheden spek, varkensvlees en worst dat gestapeld is op de zuurkool , die in witte Riesling wijn gedrenkt en gekookt is. 
 

Voor zes personen heb je nodig:
1 ½ kilo zuurkool, 100 gram ganzevet of reuzel (als je dat niet kunt krijgen neem je olijfolie), twee middelgrote uien , 1 groot glas Riesling, een kwart liter bouillon (eventueel te vervangen door nog meer Riesling), drie teentjes knoflook, 10 jeneverbessen, 5 korianderzaadjes, 4 kruidnageltjes , zout en peper.

En ‘Pour la garniture’:

Drie mooie schijven casselerrib , een hamschijf van een 500gr, 400 gram gerookt spek, zes Straatsburger worstjes en ongeveer 750 gram ribbetjes. Zes grote aardappelen.


Sudderen; sudderen; sudderen

Een goede braadpan nemen. De gesnipperde uitjes en geplette knoflook fruiten in het ganzevet. 
Het in reepjes gesneden spek kort meebakken.
 Zuurkool, jeneverbessen, kruidnageltjes, koriander,zout en peper erbij.
Even goed roeren en dan de wijn en bouillon toevoegen. Aan de kook brengen

Van het vuur halen en in een matig warme oven (100 graden) zetten. (Het kan ook op een petroleumstelletje).
Een uur of drie/vier zeer langzaam laten sudderen.
(Af en toe controleren of er nog genoeg vocht in de pan zit.; de zuurkool moet helemaal onder staan)
Casselerrib aanbraden en zo’n anderhalf uur laten mee sudderen. Ondertussen de hamschijf en de ribbetjes koken. Worstjes grillen en aardappelen koken.

Twintig minuten voor het opdienen alle ingrediënten bij de zuurkool doen.
      Riesling erbij drinken.

(Als je de Straatsburger-worstjes vervangt door een ambachtelijke rookworst geef je er niet alleen een belgisch tintje aan; het is nog lekkerder ook).

Ik heb ‘t even nagekeken maar de auberge in Ostheim heeft nog steeds choucroute a l’Alsacienne op het menu staan. Veertien Euro. 
Ik zou geen voorgerecht nemen

smakelijk

 

zuurkool recepten VOLGENS OKOKO

recept
waardering
 
1
2
 
Zuurkool

Zuurkool

Zuurkool wordt bereid van fijn geschaafde witte kool of savooiekool die met weinig zout en een scheut karnemelk in een inmaakpot tot gisting is gebracht. Door de melkzure gisting krijgt de zuurkool zijn kenmerkende zachtzure smaak. Zuurkool is vacuümverpakt het hele jaar door verkrijgbaar. Bij de groentespecialist is van september tot eind april verse zuurkool uit het vat te koop. Verse zuurkool ruikt friszuur en is knapperig. Bewaar verse zuurkool maximaal 1 week in de koelkast. Houdt u niet van een zure smaak, spoel de zuurkool dan af met water.

 

Zuurkool combinaties

Bij zuurkool hoort zuurkoolspek, casselerrib en rookworst. Maar ook appel, rozijnen en/of ananas en banaan smaken heerlijk door de zuurkool. Verrassend is de combinatie van zuurkool met gerookte zalm.

 

Zuurkool maken

Verwijder de lelijke buitenbladeren en de stronk van witte of savooiekool en snijd de kolen met een speciale schaaf (of scherp mes) heel fijn. Was de kool en laat hem goed uitlekken. Beleg de bodem van een vat met kool- of druivenbladeren en schik daarop de geschaafde kool; druk hem laag voor laag aan en bestrooi elke laag met grof zout en eventueel jeneverbessen. Voorzie de bovenste koollaag van extra grof zout. Leg een linnen doek op de kool met daarop een houten deksel die net binnen het vat past en verzwaard is met een grote steen. De volgende dag heeft de kool door het zout en de druk zo veel vocht afgestaan dat het deksel onderstaat. Zorg dat dit steeds het geval blijft. Zet het vat in een koele ruimte. Na circa drie weken staat de kool geen vocht meer af en kan hij gegeten worden. Vervang het uitgelopen vocht door vers water en vul het aan bij elke keer dat u kool uit het vat haalt. Ook de doek, het deksel en de steen moeten weer op het vat. ¹)

 

Elzasser zuurkool

Spoel 2 kg zuurkool in ruim koud water af, duw het vocht eruit en trek hem met uw handen uit elkaar. Verhit de oven tot 190 °C. Snijd 2-3 geschilde wortelen in kleine blokjes; steek een kruidnagel in 2 flinke geschilde uien. Bind 2 geschilde teentjes knoflook met 2 theelepels peperkorrels en 1 dessertlepel jeneverbessen in een doekje samen. Bestrijk de bodem en wand van een zware pan met ganzenvet of reuzel. Leg er de helft van de zuurkool in. Doe er dan de wortel, ui, het zakje en een bouquet garni bij en leg daarop de rest van de zuurkool met een stuk hamschijf, wat zout, 1 glas droge witte Elzasser wijn en zo veel water dat alles net onderstaat. Sluit de pan, breng het gerecht op het vuur aan de kook en stoof het 1 uur in de oven. Leg dan een plak gerookt varkensvlees (matig vet) en 500-750 g gerookt buikspek tussen de zuurkool. Sluit de pan, breng alles opnieuw aan de kook en stoof het nog 1½ uur in de oven. Vervang dan het buikspek door 1¼ kg aardappelen en zet de pan weer 30 minuten terug. Pocheer 6-8 Straatsburger worstjes in ruim water tegen de kook aan. Verwijder het zakje, het bouquet garni en de kruidnagel. Doe het buikspek weer in de pan en laat het 10 minuten doorwarmen. Schep de zuurkool in een berg op een schaal en garneer met de aardappels, de worstjes en het in plakjes gesneden vlees. ¹)
 

 

________________________________________________________________________________________

 

 

Hengstenberg-zuurkool productie

GEBRACHT DOOR: ATS International B.V., Mollerusweg 82, NL-2031 BZ Haarlem, P.O. Box 4993, NL-2003 EZ, Haarlem, The Netherlands
                               ATS Applied Tech Systems BVBA/SPRL, België
 

 

De smaak van zuurkool
Als we het kantoor van Hengstenberg in Fritzlar, de beroemdste zuurkoolfabriek van Duitsland, binnenkomen, worden we begroet door Stefan Thöne, Production Planning Manager van Hengstenberg. We zijn zojuist, op een koude novemberdag, door het mooie landschap van idden Duitsland gereden waar zich verschillende kantoren van Hengstenberg bevinden. De boeren brengen er hun oogst en Hengstenberg maakt daar wereld’s beroemdste zuurkool van.
 

Hengstenberg is opgericht in 1876 en heeft op dit moment 650 werknemers in fabrieken in Esslingen (hoofdkantoor), Bad Friedrichshall en Fritzlar en heeft een jaarlijkse omzet van 150 miljoen euro.
De fabriek in Fritzlar heeft 120 medewerkers en produceert gedurende het seizoen 29.500 ton zuurkool, 7.000 ton rode kool en 8.000 ton augurken.

Stefan is erg enthousiast en leidt ons meteen naar de productie lijnen om hun Manufacturing Execution System te laten zien. We stonden tussen twee inbliklijnen in en keken naar een groot scherm dat de feiten en cijfers van de dagproductie laat zien. Als Group Managing Director van ATS heb ik al veel over dit Manufacturing Execution System (MES) gehoord, maar ik had het nooit eerder gezien. Het MES Software Development Team van ATS, dat in de buurt van Kassel is gevestigd, is in 1998 begonnen met het implementeren van dit systeem.

De software, die CIMLine wordt genoemd, is zonder twijfel één van de beste MES applicaties tot nu toe. Dit artikel zal in detail uitleggen waarom Stefan Thöne zo tevreden is over CIMLine.

Levering van zuurkool
Het verhaal kan het best verteld worden door om 10.00 uur ‘s ochtends de dagelijkse productievergadering met Stefan en zijn collega’s bij te wonen. Stefan, Production Planning Manager, bekijkt de productiestatistieken, die geprojecteerd worden op een scherm en bespreekt de personeelsplanning van deze week met de Plant Manager en de Human Resource Manager. De details in de statistieken zijn indrukwekkend. Als eerste wordt gekeken naar de productiestatistieken van iedere lijn afzonderlijk over de afgelopen 24 uur. De cijfers worden weergegeven als percentage van de maximale productiecapaciteit. Als het percentage lager is dan 90 bekijken ze de cijfers nauwkeuriger en bespreken ze hoe de personeelsplanning, levering van grondstoffen en direct onderhoud verbeterd kunnen worden. Er komt overeenstemming voor wat betreft de te nemen acties en alle managers verlaten de vergadering om hun taken uit te voeren.

Stefan loopt naar zijn kantoor, pakt de telefoon en geeft een aantal instructies aan zijn team en zijn eerste taken zijn voltooid. Om eerlijk te zijn, ben ik verbijsterd en als Stefan ons een rondleiding geeft in de fabriek, vuur ik een aantal vragen op hem af: vertrouw je de cijfers echt? Kun je beslissingen nemen zonder de gegevens te checken? Hoe weet je welke operator werkt op welke partij zuurkool? Hoe weten de boeren wanneer zij de witte en rode kool of de augurken moeten brengen?
De fabriek werkt op volledige capaciteit. Hengstenberg moet de oogst binnen slechts 3 maanden verwerken om de beste zuurkool ter wereld te produceren vanuit het hart van Duitsland.

Blikken met zuurkool
Alle machines werken, de operators lijken precies te weten wat ze moeten doen. Het is erg druk en ik kan me maar niet voorstellen dat CIMLine alle input gegevens zonder fouten kan verwerken. Maar Stefan verzekert me dat het perfect werkt en laat me alle stappen zorgvuldig zien.

Als de boeren aankomen bij de gate, gebruiken ze hun “magic key”. Dit elektronische registratiesysteem wordt gebruikt om de kolen, die onmiddellijk worden gewogen op de weegbrug bij de ingang, te registreren. De boer maakt om in te loggen gebruik van Kaba Benzing terminals, een partijnummer wordt automatisch toegewezen en de boer wordt gecrediteerd voor zijn levering. Na het wegen worden de trailers naar een cantilever systeem gebracht, waar de kolen in het eerste verwerkingssysteem gekanteld worden. Hier worden de kolen geinspecteerd en de kern wordt automatisch verwijderd. Daarna worden de kolen klein gesneden en met zuur gemixt en in bakken gedaan om 7 dagen te gisten.100 jaar geleden stampten de mensen op de gegiste kool, maar tegenwoordig wordt het stampen vervangen door zware plastic bladen. Ik vond het erg jammer, want ik zag mezelf graag stampen op de gegiste kool en deel uitmaken van een oude traditie van zuurkool maken. In ieder geval, na 7 dagen gistingsproces wordt de zuurkool ingeblikt of vacuüm verpakt in verschillende formaten en verstuurd naar klanten over de hele wereld. De blikken en verpakkingen worden afgeleverd bij de vullijnen via een indrukwekkende reeks van afstapelsystemen en lopende banden en worden allemaal automatisch gecodeerd en gelabeld. Het systeem is zo precies dat Hengstenberg weet welke boer de partij kolen in elk willekeurig blik heeft afgeleverd en naar welke klant het geleverd is. Een mooi stukje tracking en tracing als je denkt aan het feit dat er 30 ton kool verwerkt wordt per dag!

Overzicht van de productie
In elk stadium van het proces zijn de operators ingelogd op een Kaba Benzing terminal door gebruik te maken van hun magic key.

De partijen kool en de werkzaamheden van de operators worden nauwkeurig vastgelegd, zodat tijd en materiaalkosten per partij geregistreerd worden. Zelfs het energieverbruik wordt vastgelegd. Al deze gegevens worden vastgelegd in een CIMLine SQL database. Deze database is het hart van het systeem en de gegevens hieruit zijn het die Stefan presenteert tijdens de dagelijkse productie-vergaderingen, compleet met correlaties en grafieken om het nemen van beslissingen te vergemakkelijken.
Dit is belangrijk, omdat de Fritzlar fabriek behalve zuurkool ook een breed scala aan bewerkte producten produceert. Daarnaast heeft Fritzlar een complexe mix van productielijnen die omgezet kunnen worden om verschillende producten te produceren.

ATS heeft een serie CIMLine modules ontwikkeld, die Hengstenberg toepast in de Fritzlar fabriek. Een Human Resource Module, Maintenance Management Module, Energy Management Module en een Material Tracking Module. Alle gegevens worden opgeslagen in de CIMLine SQL database en er is geen sprake van handmatig invoeren van wat voor gegevens dan ook, wat de informatie betrouwbaar maakt. De Kaba Benzing terminals en de PLC’s zijn eveneens verbonden met de database om het plaatje compleet te maken. In dit stadium is het MES systeem nog niet verbonden met het ERP systeem van Hengstenberg van SAP, dus Stefan evalueert momenteel de links die hij nodig heeft voordat hij ATS vraagt om deze verbinding te implementeren.

Mijn laatste vraag aan Stefan was de belangrijkste: heeft CIMLine geleidt tot verbetering van efficiëntie en productiviteit? Zijn gedecideerde antwoord was:”We hebben zeker een enorme verbetering gezien in de tijd, waarin die machines daadwerkelijk in bedrijf zijn en een aanzienlijke verlaging van de operationele kosten, dus ja, absoluut.”
Rest mij nog één probleem; toen Stefan hoorde dat ATS een kantoor in Australië heeft, vond hij het een goed idee om de volgende keer óns te eren met een bezoek, en wel in Melbourne! Na het zuurkoolseizoen natuurlijk.
Delivery of Cabbages
Levering van witte kolen